Топлички устанак 1917 Виртуелнa турa: Топлички устанак


           Поред музејске грађе из перода НОБ-а прикупљана је грађа и за Топлички устанак 1917. године. Нарочито је обогаћен фонд за овај период када је поводом обележавања педесетогодишњице од избијања Топличког устанка, Музеј организовао прикупљање историјске грађе, предмета, оружја са терена по селима у свим општинама у Топлици. Од прикупљеног материјала урађена је изложба "Топлица 1917. године". Музеј је 1972. године у сарадњи са Савезом бораца, Центром за културу и Домом ЈНА организовао изложбу "Пробој солунског фронта и Топлички устанак 1917". Изложба је организована поводом годишње скупштине Удружења носилаца Албанске споменице. Материјал са ове изложбе искоришћен је за израду сталне поставке.  

                 Од 1974. године почињу припреме за израду сталне поставке "Топлички устанак 1917. године". Урађен је синопсис изложбе, прикупљен материјал на терену општина Прокупље и Куршумлија али и са осталих простора захваћеним устанком. Поводом обележавања шездесетогодишњице од избијања Топличког устанка 1977. године урађена је у Музеју прва стална поставка "Топлички устанак 1917."   

                 Обележавање 75. годишњице од избијања Топличког устанка планирано је на Републичком нивоу и то израда изложбе о Топличком устанку, која би обишла многе градове у Србији. У израду ове изложбе укључен је и Народни музеј Топлице. Ова изложба је уступљена Народном музеју Топлице почетком 1994. године. Обогаћена новим предметима, оружјем, фотографијама и документима из збирке Музеја постаје стална поставка "Топлички устанак 1917". У поставци је изложено 42 предмета.   

                 Поставка је коципирана тако да хронолошки прати догађаје пре избијања устанка, устанак, гушење устанка и време по гушењу устанка. Изложене фотографије, оригинална документа, предмети и оружје сведоче о једном тешком периоду за српски народ, али приказује и отпор тог народа. Посебна целина у поставци приказује жртве и материјалне штете које је окупатор нанео становништву.